Články

Bytostná transformácia

💫💎☯️💫💎☯️💫💎☯️

Každá náročná životná skúsenosť je príležitosťou k novému rastu, nie je však zárukou múdrosti.

Náročná životná skúsenosť nám nestačí k tomu, aby sme sa v živote niekam posunuli. Každú skúsenosť potrebujeme najskôr spracovať, potom pochopiť a následne integrovať. Keď tak neurobíme, rovnaká skúsenosť sa nám opakuje znovu, len s väčšou intenzitou.

Konfrontácia so skutočnosťou, ktorá nám je nepríjemná a ktorej sa nám nechce čeliť, môže byť tou naozajstnou príležitosťou k vnútornej transformácii. Máme možnosť výberu – buď pred svojimi výzvami utekáme, alebo sa im staviame a učíme sa ich prekonať. Kým postavenie sa tvárou tvár svojim životným výzvam nám pomáha rásť a rozvíjať sa, utekanie od svojich problémov nás uvádza do stagnácie a zacyklenia.

Každý z nás si vo svojom živote potrebuje prejsť náročnými životnými skúškami. Či už sú to naše vlastné neúspechy, nešťastia, straty, pády na dno, alebo osobné zlyhania – všetky tieto skúšky nám môžu pomôcť upratať si v samom sebe a transformovať svoju osobnosť do nových úrovní a rozmerov bytia.

V živote môžeme chcieť jednu vec a dostaneme inú, pretože vedomie, ktoré presahuje naše ego, vníma náš život v oveľa širších súvislostiach a vidí celkový obraz toho, čo my sami nevidíme. Dostávame teda nielen to, čo chceme, ale hlavne to, čo z hladiska našej duše naozaj potrebujeme.

Niekedy sa musíme osobne stretnúť s obrovskou nespravodlivosťou, aby sme si upratali svoje vlastné hodnoty a objavili spravodlivosť vo svojom vnútornom svete.

Každá osobná transformácia je sprevádzaná bolesťou. Je to práve bolesť, ktorá nám pomáha oslobodiť sa od nezdravých lipnutí a pomáha nám vymaniť sa z područia vlastných ilúzii. Bolesť preto nie je trestom, ale nástrojom našej premeny.

Aby sme mohli ukončiť všetko utrpenie spôsobené naším vlastným nevedomím, potrebujeme nazrieť do temných aspektov duše a potrebujeme spoznávať svoje zranenia a svoje traumy. V našich tieňoch spočíva aj naša vlastná faloš, pýcha, krivda, hanba, vina, chamtivosť, pokrytectvo, nenásytnosť, či všetky naše klamstvá.

Aby sme neboli večne obmedzovaní a limitovaní svojou minulosťou, potrebujeme sa vysporiadať so všetkým, čo nám na sebe vadí a čo sa nám na sebe nepáči.

Všetko, čo v sebe potláčame, totiž rastie na sile a ovláda nás prostredníctvom nášho nevedomia. Prijatím svojich temných stránok, rovnako ako aj tých svetlých, nadobúdame bytostnú celistvosť, ktorá je nevyhnutnou súčasťou nášho vnútorného prerodu, rastu a liečenia sa.

Svojou úprimnosťou objavujeme vlastnú zraniteľnosť. Zraniteľnosť nám otvára brány k pokore a vďačnosti, zároveň je nevyhnutnou súčasťou skutočného odpustenia. Skutočné odpustenie prebieha cez srdce a je dôsledkom vznešeného vysporiadania sa s vlastnou minulosťou a rozpustenia rôznych energetických vlákien a väzieb.

Odpúšťame svoju minulosť a nepotrebujeme ju meniť, lebo to, kým sa vďaka svojej minulosti stávame, je pre nás oveľa vzácnejšie ako to, kým sme boli predtým. Odpustenie tým, ktorí nám ublížili, však nemusí znamenať ich opätovné začlenenie do našich životov. Znamená to pochopenie ich ľudskej nedokonalosti bez potreby hádzať na nich akúkoľvek vinu.

Bytostná transformácia je dlhodobý proces, no keď sa nám transformovať naozaj podarí, máme možnosť zažívať svoju existenciu v úplne novej kvalite. Vystupujeme zo svojho tieňa do svetla svojich nových síl, prichádzajú k nám nové dary a nadobúdame nové schopnosti. Vytvárame priaznivé okolnosti a rozjasňujeme svoje obzory.